Bonen-Erwten-Linzensoep

Het is moeilijk om een keus te maken tussen bonensoep, erwtensoep of linzensoep. De meeste recepten met de afzonderlijke ingrediënten zijn aangenaam tot heerlijk. Soms wat ‘gewoontjes’ en algemeen. Erwtensoep in alle variaties blijft erwtensoep. Zo ook met linzensoep en bonensoep.

Wat nu als ik alle recepten door elkander gooi en een bonen-, erwten- en linzensoep ineen fabriceer? Nu ik besloten heb om een mix te maken van ingrediënten, maak ik eerst een groentebouillon van bleekselderij, prei, broccoli, selderij, bieslook, kervel en peterselie. (het gebruik van die zogenaamde ‘makkelijke bouillonblokjes’ is uit den boze. Dan kan je net zo goed een standaardsoep van Unox of een ander supermarktmerk kopen). Om de bouillon pittiger te maken denk ik er aan om één rode peper mee te laten koken. Dit keer geen knoflook of ui. De verhouding tussen de verschillende groenten is gelijk. Dit kan minutieus gewogen worden tot er gelijke delen zijn bereikt (ongeveer 250 tot 300 gram in totaal). Ik doe het veel meer op het oog, gevoel of intuïtie (als gevoel en intuïtie mannen gegeven is). Alle groenten hak en snij ik in kleinere stukjes en was alles.

Omdat alles toch in één pan gaat, kunnen alle ingrediënten gelijktijdig worden gewassen. Alles in de SlowCooker met een liter of twee water op ‘Laag’ 5 uur z’n gang laten gaan. Het is geen bezwaar om deze kooktijd te verlengen tot 8 uur of langer, maar dat is minder nodig of nuttig. Slowcooken is mooi, maar mag niet te veel tijd kosten. Altijd de deksel op de SC laten en roeren hoeft niet. In het begin een kwestie van zelfdiscipline en beheersing. Eenmaal klaar bewaren we de –afgekoelde- bouillon in glazen flessen. Op één of andere manier vind ik de glazen literfles van (appel- of perensap) o.a. Flevosap ideaal om bouillon tijdelijk te bewaren.

Bonen-Erwten-Linzensoep

Om een aangename mix van bonen, erwten en linzen te krijgen ga ik op jacht naar: Gerst, Rode Nierbonen, Spliterwten, Witte-, Zwarte- en Pintobonen, Dahl linzen, Groene en Rode linzen. Alles in gelijke delen mengen tot een totaal van zo’n 400 tot 500 gram. Nu kan je van elk soort een zakje proberen te kopen. Dat kost veel tijd, energie en irritatie. Even op internet een winkel van de keten Biologisch Heerlijk zoeken en daar een zakje Soepmix van deze samenstelling kopen, scheelt veel tijd en energie. Ik besluit van elk soort een zakje te kopen. Wat ik niet gebruik gaat in glazen potten die weer in een rek in de bijkeuken komen te staan. Ziet er gezellig en kneuterig uit.

Enfin, de bonen, erwten en linzen moeten volgens de ‘gebruiksaanwijzing’ weken. Dat doen we dus niet. Omdat ik mijn zinnen heb gezet op een vegetarische soep, houd ik het bij het in de SC doen van de bouillon (met de groenten erin, maar het pepertje er uit) samen met de bonen, erwten en linzenmix. Omdat ‘Laag’ mijn favoriete stand is, gaat deze soep ook op ‘Laag’. Met een uurtje of 5 zijn de bonen gaar en zacht en de soep is ‘eetklaar’. We houden van herkenbare zaken in de soep, dus niet met de staafmixer erdoor. Voor een gladdere soep kan er nog gemixt worden.

Geverifieerd door MonsterInsights