Tips

Creatief uitvinder Afke Huitema: van permacultuur naar lees- en doeboekjes rond overlijden; Urban Gardening tot lisdodde-textiel, kortom de activiteiten van Afke dragen bij aan een aangenamer leven, in harmonie met jezelf, de ander en de aarde.

In onze recepten gebruiken we rauwe A2-A2melk. ’…Bij Ecoboerderij de Haan  lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. Wanneer ze in de winter op stal staan krijgen ze alleen gras en géén ‘krachtvoer’. De koeien krijgen alleen maar gras, klaver, kruiden, hooi en luzerne te eten. Het water dat zij krijgen is gevitaliseerd met een AA OB Massa Schelpkalk Vitaliser, aangevuld met Keltisch zeezout. Door het strooien van zeezout brengt Matthijs alle waardevolle grondstoffen uit de oceaan weer terug, welke in de loop der jaren zijn uitgespoeld naar de zee. Op de melktank is bovendien een speciale ‘melkvitaliser’ gemonteerd. Het weiland wordt bemest met stalmest, compost, Keltisch zeezout ,schelpenzand, vol mineralen en magnesium (Zechsal)…’

We proberen met zoveel mogelijk originele producten te koken. Niet dat de producten in de supermarkt slecht zijn. De olijfolie, honing, tomatenblokjes, tomatenpuree, de pasta, (o a voor pastitio) en alle andere producten van de De Smaken van Griekenland in Groningen zijn origineel Grieks, bijna allemaal biologisch en van zeer goede kwaliteit. Allemaal redenen voor ons om daar onze waar te bestellen.
‘…Alle producten in deze winkel komen van leveranciers die ik zelf ken. Meestal zijn dat kleinschalige familiebedrijven. Zo komt één van de wijnen die ik verkoop uit een kleine wijngaard die maar drieduizend flessen per jaar levert. Veel andere dingen worden door mij persoonlijk gemaakt en verpakt: de olijven marineer ik zelf, en de olijfolie uit onze familieboomgaard wordt door mij gebotteld. Bovendien zijn de producten gemaakt met respect voor de omgeving waar ze vandaan komen. Zo kunt u proeven waar het echt om gaat….‘ aldus de eigenaar Ilias Kotsiris

Als we vlees gebruiken in de gerechten dan is dat gekocht bij Slagerij Van der Geer.
‘…Wij zijn een puur ambachtelijke slagerij in de ruimste zin van het woord. Wij verkopen uitsluitend vlees met een duidelijke herkomst van dieren die buiten geleefd hebben en geen medicijnen hebben gehad(zie ‘Herkomst’) Alle vleesproducten worden in onze eigen slagerij gemaakt…’

In veel gerechten gebruiken we bonen, erwten of linzen. We zweren bij biologisch en bij een verzendhuis met een uitgebreid assortiment. Dit scheelt tijd en ergernis als eindeloos naar bepaalde producten gezocht moet worden. Natuurproduct.com levert wat we willen hebben.

In onze gerechten gebruiken we regelmatig wild en gevogelte. We willen er zeker van zijn dat we ook krijgen wat we kopen; eerlijk vlees. Gelukkig hebben we in de buurt een poelier met een uitgebreid assortiment wild, gevogelte, bokjesvlees en kant-en-klare gerechten zowel online te bestellen als te koop in de echte winkel van Ruig in Oostzaan.

Soms hebben we kruiden nodig die we niet uit de tuin halen of kopen bij De Smaken van Griekenland. Die kopen we dan bij Pit en Pit. Verzekert van natuurlijke kruiden.

Print Friendly, PDF & Email