De zaterdag voor Pinksteren, dus is het Luilak. Van oudsher worden mensen vroeg wakker gemaakt met veel lawaai, belletje trekken en ander kattenkwaad. Althans, dat was ‘van oudsher’.
Naar mate de jaren verstreken werd het van kattenkwaad naar vandalisme en vernieling. We woonden in een klein buitenwijkje van een oorspronkelijk boerendorpje. Inmiddels is het dorp ingelijfd door de grotere gemeente, maar het dorpsgevoel bleef.
Luilak 1998
Tijdens Luilak kwamen een aantal buurtbewoners rond een uur of vijf op straat bij elkaar. De straat en eigendommen beschermen tegen een groep 14 – 16-jarige vandalen. Het was gezellig. Een buurvrouw zorgde voor koffie, frikandellen en wij voor geklets.
De gezelligheid verdween toen de groep straattuig op het toneel verscheen. Zo’n mannetje of twintig die één gezin in de straat bedreigde en weinig goeds in de zin had. De buurtbewoners pikten de vier of vijf ‘leiders’ uit de groep. Deze kregen een duidelijk ‘verzoek’ om te verdwijnen. De groep viel uiteen en droop af. ‘Iemand een frikandel’? En het werd weer gezellig. Volgend jaar weer?!
Vaak bestaat er een link tussen het verhaaltje en het recept. Soms niet. Deze keer heeft het recept Griekse Wraps met kip niets met het verhaaltje te maken.
Griekse Wraps met kip dus
Ingrediënten: 8 medium wraps, 2 tomaten, 2 uien, 600 gr kipdijfilet, 150 gr feta, handvol verse oregano, 20 gr gyroskruiden, 1 tl citroensap, 200 gr Dodoni Griekse yoghurt, 1/2 komkommer, ijsbergsla of romaine sla, peper, zout, 1 el ghee
Eerst maar eens het voorbereidende werk. De kip wordt in dunne reepjes gesneden. Een halve komkommer geschild en geraspt. De andere helft van de komkommer geschild en in dunne reepjes gesneden. De tomaat in dunne halve plakjes. De uien in dunne halve ringen. De feta, Griekse yoghurt, olijfolie, citroen en de kruiden staan onder handbereik.
De marinade: meng in een ruime schaal de gyroskruiden en drie eetlepels olijfolie goed door elkaar. Voeg de kipreepjes toe en roer het geheel goed door. De schaal kan afgedekt in de koelkast.
De saus: de geraspte halve komkommer gaat in een schaal. De 150 gram feta wordt op de komkommer fijn gekruimeld en de yoghurt wordt toegevoegd. Een scheutje citroensap, wat peper en zout een beetje olijfolie en een handje verse oregano gaan ook in de schaal. Dit geheel goed mengen tot een homogene massa. Ook deze schaal kan afgedekt in de koelkast.
De vulling: de ingrediënten voor de vulling liggen klaar op de diverse borden: de komkommerreepjes, de halve ui-ringen, de halve plakjes tomaat en de slablaadjes.
Bouwen aan de Griekse wraps
Nu moeten een aantal handelingen vlot op elkaar worden afgewerkt. De kip moet gebakken, de wraps verwarmt in de oven en de Griekse wraps met kip opgebouwd worden. Hier voor is ruimte op het aanrecht nodig.
De oven wordt voorverwarmt op 190 graden en de wraps volgens de aanwijzingen op het pak verwarmt. De kip in de wok met een beetje ghee gaar gebakken.
Is dit gedaan dan worden de wraps ingesmeerd met het feta-yoghurtmengsel, de kipstukjes verdeeld over de wraps. Daar op komen de tomaatplakjes, komkommerreepjes, ui-ringen en nog wat verse gescheurde oreganoblaadjes. De wraps zijn behoorlijk gevuld, zodat deze wat gevouwen kunnen worden. Met een prikker wordt de wraps dichtgehouden.