In 1996 kwam het voor het eerst in de winkel, Aardappel Anders. Een saus in een potje voor over de aardappel-ovenschotel. In allerlei smaken. In het ouderlijk gezin hebben we Aardappel Anders éénmaal uitgeprobeerd. En daar is het bij gebleven. Kennelijk is het bij veel mensen aangeslagen. Het is nog steeds te koop in de super.
Hier de ingrediënten van een potje op een rijtje: Water, koolzaadolie, ui, gemodificeerd zetmeel, kruiden 2,5% (bieslook, peterselie, Provençaalse kruiden), dextrose, zout, kaas, scharreleigeel, aroma’s (bevat melk), verdikkingsmiddel: xanthaangom, emulgatoren: polyfosfaten en natriumfosfaten, knoflookextract 0,15%, ui-extract.
Dat kan met minder ingrediënten en puurder. Hier gaan we.
Ingrediënten: 800 gr aardappelschijfjes, 6 sjalotjes, 1 grote rode paprika, 1 bolletje soloknoflook, 150 gr champignons, 80 gr geraspte kaas, 30 gr roomboter, 30 gr bloem, 400 ml melk, 1 tl tijm, 1 tl oregano, 1 tl paprikapoeder, 1tl grove mosterd, 1 tl groentenbouillon.
Aardappel-ovenschotel in elkaar zetten
Ik heb gekozen voor voorgekookte aardappelpartjes. Als voorbereiding heb ik een ovenschaal ingevet met boter. Het voorverwarmen van de oven kan nog even wachten.
De sjalotjes worden gepeld en gesnipperd. De paprika ontdaan van de zaadjes en zaadlijsten, dan in dunne reepjes gesneden die gehalveerd worden. De champignons worden in dunne plakjes gesneden. De paprikareepjes, gesnipperde sjalotten en de champignonplakjes worden in een klontje ghee gebakken op middelhoog vuur. Eenmaal zacht kan het vuur uit. Meng de aardappelpartjes en het gebakken mengsel goed door elkaar en laat dit mengsel met rust.
Nu komt het in elkaar zetten van de saus in beeld. In een pan met dikke bodem smelt ik de boter op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak de bloem al roerend gedurende vijf minuten gaar. Daarna gaat de melk in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Zet daarna het gas laag en voeg tijm, oregano, mosterd, paprikapoeder, zout en peper en groentebouillon aan de roux toe. Blijf de roux roeren tot het indikt. De saus mag best wel redelijk dik zijn, zodat het op de aardappelpartjes blijft liggen. Nu kan de oven voorverwarmd worden op 180 graden.
Het aardappel/groentenmengsel gaat in de ingevette ovenschaal en verdeel de saus gelijkmatig er over. Nog even met een spatel de saus verdelen zodat alles goed bedekt is. Op het laatst gaat de geraspte kaas over het geheel. De aardappel-ovenschotel gaat de oven in voor ongeveer 30 minuten op 180 graden in de oven. Het resultaat is de kaas gesmolten en goudbruin is. Dit is onze versie van aardappel-ovenschotel anders.