Ongeveer 33 jaar geleden plantte VL een vijgenboompje. Zo’n 50 cm hoog struikje. Bij de verhuizing van Amsterdam naar Zaandam werd het inmiddels 1,5 meter hoge boompje herplant in de huidige tuin. Het boompje had het erg naar zijn/haar zin en groeide tegen de klippen op. Uiteindelijk is de boom in 28 jaar zo’n zeven meter hoog geworden.
Er gingen geluiden dat deze boom de hoogste vijgenboom van Nederland was. We hebben het nooit nagemeten. De boom was toentertijd een bezienswaardigheid. Een artikel met foto in het blad ‘Tuinieren’ was de beloning voor de goede zorgen.
Inmiddels is de boom gesnoeid en een stuk lager. Het was niet heel handig om zo’n hoge boom te hebben. Vogels hadden meer vijgen om van te snoepen dan wij konden oogsten op die hoogte. Ondanks de slimme hulpmiddelen om ook hoog zo veel mogelijk te plukken.
Maar ja, wat doe je met een jaarlijkse oogst van ongeveer 35 kilo? Vijgenjam, vijgentaart, vijgen met ijs, Quiche met vijgen en feta., vijgen drogen in de voedseldroger. We deden en doen het allemaal. Maar 35 kilo is wel heel veel. Dan maar een berichtje in de buurtapp om het weg te geven.
Dit keer een recept voor een mini quiche met vijgen en feta als dessert of lunchgerecht. Met deze mini quiches kunnen we rekening houden met de voorkeuren voor de verschillende gezinsleden. Voor de mini’s kan je terracotta ovenschaaltjes gebruiken, zoals crème brulee-bakjes of een muffinvorm.
Ingrediënten voor één mini quiche: 1 plakje bladerdeeg, 1 verse vijg, 20 gr feta, 1 ei, 1 el slagroom, zout, peper, verse tijm, tl honing, sjalotje, wat ghee
Aan de slag met mini quiche met vijgen en feta
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet het ovenschaaltje in met boter en een plakje bladerdeeg in het schaaltje en druk deze goed in de vorm. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. - Maak van het deeg wat over de rand komt een opstaand randje.
- Pel het sjalotje en snipper deze fijn. Fruit de ui-snippers op laag vuur met een beetje ghee zachtjes aan. Hak de tijmblaadjes fijn.
- Klop het ei, slagroom, tijmblaadjes en een snufje zout en peper los. Verdeel ui-snippers naar smaak over de mini quiche en schenk hier het eiermengsel op. Was de vijg en snijdt het in vier partjes. Leg de vijgenpartjes in de quiche en verkruimel de feta er over. Bak de mini quiche in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de mini quiche uit de oven en verdeel er wat honing over. Bestrooi met tijm en serveer direct.