Ongeveer 33 jaar geleden plantte VL een vijgenboompje. Zo’n 50 cm hoog struikje. Bij de verhuizing van Amsterdam naar Zaandam werd het inmiddels 1,5 meter hoge boompje herplant in de huidige tuin. Het boompje had het erg naar zijn/haar zin en groeide tegen de klippen op. Uiteindelijk is de boom in 28 jaar zo’n zeven meter hoog geworden.
Er gingen geluiden dat deze boom de hoogste vijgenboom van Nederland was. We hebben het nooit nagemeten. De boom was toentertijd een bezienswaardigheid. Een artikel met foto in het blad ‘Tuinieren’ was de beloning voor de goede zorgen.
Inmiddels is de boom gesnoeid en een stuk lager. Het was niet heel handig om zo’n hoge boom te hebben. Vogels hadden meer vijgen om van te snoepen dan wij konden oogsten op die hoogte. Ondanks de slimme hulpmiddelen om ook hoog zo veel mogelijk te plukken.
Maar ja, wat doe je met een jaarlijkse oogst van ongeveer 35 kilo? Vijgenjam, vijgentaart, vijgen met ijs, Quiche met vijgen en feta., vijgen drogen in de voedseldroger. We deden en doen het allemaal. Maar 35 kilo is wel heel veel. Dan maar een berichtje in de buurtapp om het weg te geven.
Dit keer een recept voor een mini quiche met vijgen en feta als dessert of lunchgerechtje.
Ingrediënten: