Kotopoulo sto fourno, fêta fourno en tzatziki

4
(2)

Het is 15 graden, een felblauwe hemel en windstil. De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn mooi; tot wel 17 graden de komende dagen. Voor ons een prachtige vakantiedag met mooie vooruitzichten.

Als je in het dorp loopt voel je het. Er staat iets te gebeuren. Het begint te gonzen, wanneer gebeurt het? Mensen lopen langs de terrassen en kijken spiedend naar de tafeltjes. Staan ze er al of…..? Het is nog wachten. Maar je weet; het kan zo maar gebeuren.

Het is net als het eerste kievitsei. Of de eerste maatjes Nieuwe Haring. Mensen kijken er naar uit. Na een wat lauwe kwakkelwinter is het steeds weer iets om naar uit te zien. Je weet, als ze er staan ís het lente en komt de zomer er aan.

Even na tweeën is het zover; de ijskaart staat op de tafeltjes van het terras van Echte Bakker Nijkamp. Het ijsseizoen is begonnen!

Gezien de temperatuur en de lenteachtige sfeer heeft een Grieks gerecht onze voorkeur, dus wordt het Kotopoulo sto fourno, fêta fourno en tzatziki: kip met groenten en aardappelen uit de oven.

Ingrediënten: 6 kippenbouten, een handvol aardappelpartjes, 1 scheutje olijfolie, 1 aubergine, 1 courgette, 2 uien, 2 bolletjes soloknoflook, 1 rode paprika, naar gevoel tijm, oregano, zout.

De rollen zijn verdeeld; ik doe het snijwerk en VL de rest. Als compensatie schenk ik af en toe een glaasje wijn in, uiteraard retsina.

De courgette en aubergine snijd ik in halve plakjes. De uien na gepeld te hebben in halve ringen en de paprika in halve reepjes. De bolletjes knoflook worden in achten gesneden.

Nu kan de oven voorverwarmd worden op 140 graden. De kippenbouten worden in de ovenschaal gelegd. Is de oven eenmaal op temperatuur dan kan de ovenschaal in de oven.

Twee uur lang moet de kippenbouten om het kwartier gedraaid worden. VL heeft een schemaatje gemaakt zodat zij de tel niet kwijt raakt. Elk kwartier streept zij een kwartier af. Geheid raak je de tel kwijt zonder.

Na een half uur alleen kip in de oven, doet VL de kruiden -naar gevoel- op de kip. Een lastige handeling die oefening en ervaring vereist. Na nogmaals een half uur verdeelt VL de groenten, aardappelpartjes, ui en knoflook over de ovenschaal. Nog een uur te gaan.

Ook dit laatste uur wordt de kippenbouten om het kwartier gedraaid. Best wel een intensief recept, maar de moeite waard.

Hier vindt u het recept van fêta fourno. Zo maakt u tzatziki. Deze bijgerechten maken de Kotopoulo sto fourno, fêta fourno en tzatziki compleet.

IJs van echte bakker nijkamp

Hoe waardeert u dit bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!
Geverifieerd door ExactMetrics