Bananencake uit de slowcooker

4
(1)

Er was eens een tijd dat mensen na het eten een bakje in de gootsteen zetten. Dat bakje was een afwasbak of afwasteiltje. Het was in de tijd dat warm water uit een geiser kwam. Een groot rond gevaarte boven de kraan waarin water met gas warm werd gestookt. Als de kinderen nog wat aan de kleine kant waren, werd de afwas gedaan door de ouders. Ma waste af en pa droogde af, althans dat was de rolverdeling bij ons thuis. Tijdens de afwas was er tijd genoeg voor het bespreken van de dagelijkse ‘avonturen’ en belevenissen. Zo werd het toch nog gezellig en was de afwas een sociaal gebeuren.

Inmiddels hebben we constant heet water en een afwasmachine. Met de komst van deze moderniteiten verviel het bijpraatmoment van de dag. Een ander moment om bij te praten was snel gevonden, het natafelen. Een ramp voor pubers die niet stil kunnen zitten.

Het was tijdens het natafelen dat mijn vrouw en ik spraken over koken, slowcookers en ander kookgerei. We hebben een SC van 4,5 liter. Ik liet me ontvallen dat een kleinere SC ‘ook wel handig’ zou zijn. Om te experimenteren met recepten van sausen, jam enz.

Ongeveer een week later werd een pakket bezorgd. Nieuwsgierig uitgepakt. Het bleek een verrassing, een baby-slowcooker van 1,5 liter te zijn. Dit kleintje snel gebruiksklaar gemaakt, naar de winkel met gezwinde spoed en experimenteren. Het zal het meest overbodige experiment worden wat ik gedaan heb; Bananencake uit de slowcooker.

De ingrediënten zijn standaard voor een bananencake: 250 gr bloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 50 gr bruine basterdsuiker, 4 eieren, 4 rijpe bananen en een handje blauwe bessen.

Van de bloem, kaneel, bakpoeder en eieren maak ik een beslag. De bananen kunnen glad gepureerd of grof geprakt worden naar eigen keuze en smaak. Nadat de keuze gemaakt en uitgevoerd is spatel ik de bananenprak door het beslag. De blauwe bessen mogen als laatste door het mengsel gespateld worden. (Even bestuiven met bloem voorkomt dat de bessen gezellig bijeen komen op de bodem van het gerecht)

Nu komt het overbodige, maar leuke experiment: bananencake uit de slowcooker. Ik vet de binnenpan van de SC in met boter en bekleed het met bakpapier. Het hele mengsel wordt voorzichtig met de spatel in de SC gelaten. De bovenkant even mooi afstrijken en eventueel een aantal blauwe bessen in het mengsel drukken, al dan niet in een creatief patroontje.

Met enig omrekenen kom ik op een uurtje of vier in de SC op ‘Laag’ voordat de bananencake eetklaar is. ik probeer e.e.a. te versnellen door de SC een uurtje op ‘Hoog’ en daarna op ‘Laag’ te zetten. Eens kijken wat dat doet met het garen van de cake. Vroeger werd met een breinaald gekeken of de cake gaar is. Nu doe ik het met een lange satéprikker. Na een uurtje of anderhalf even de satéprikker in de cake. Is de prikker droogbij het er uit halen, dan is de cake gaar. Anders nog een half uurtje en nog een keer prikken. Is de prikker droog, dan is de bananencake uit de slowcooker klaar.

Hoe waardeert u dit bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics