Keftedes zijn populaire Griekse gehaktballetjes. Uiteraard in elk Grieks restaurant te bestellen, maar smaken het best in Griekenland zelf. In ons gezin zijn we verrukt over gehaktbrood van gehakt van Piemontese runderen. En we hebben een zwak voor Griekse maaltijden. Die twee kunnen we mooi combineren in Keftedes Gehaktbrood.
Ingrediënten: 1 kilo gehakt, 2 uien, 2 bollen soloknoflook, 1 el gedroogde oregano, 1 el gemalen komijn, 1 el paprikapoeder, 1 el gehakte peterselie, 1 el gehakte munt, zout en peper naar eigen smaak.
Het gehakt gaat in een grote mengkom om op kamertemperatuur te komen. Ondertussen worden de uien en knoflook geschild en fijn gesnipperd.
Is het gehakt op kamertemperatuur dan kan het met de mixer los gemaakt worden. Meng ondertussen de overige ingrediënten door het gehakt. Zijn alle ingrediënten in de mengkom is het zaak om het geheel minsten vijf minuten, maar liever tien minuten mengen. Heb je een voorkeur om met je handen te kneden en te mengen, kan dat natuurlijk ook.
Nu moet er gekozen worden; wordt het de slowcooker of de oven?
In de slowcooker: maak een mooie bol van het gehakt. Leg de bol in de slowcooker, het deksel er op en voor zes uur op ‘Laag’. Het is zaak om af en toe het gehakt te bedruipen met het vrijkomende vet en vocht.
In de oven: verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een mooie bol van het gehaktmengsel en leg deze in een braadslede. De braadslede gaat in de voorverwarmde oven voor driekwartier tot een uur.
Piemontese runderen geven een wat luxe vlees wat veel in goede restaurants worden geserveerd. Gehakt van dit vlees heeft een prima vet/vleesverhouding. Het resultaat is een stevig, wat zoetig smakende gehakt. Uitstekend geschikt voor Keftedes Gehaktbrood.