Alle kruidenmixen zijn kant en klaar te koop. Op internet en in fysieke winkels. Waarom zou je dan zelf een kruidenmix willen maken. Nou, door zelf een kruidenmix samenstellen bepaal je de specifieke ingrediënten, aangepast aan jouw smaak. Bijvoorbeeld geen zout of juist een vleugje peper. Door een Italiaanse kruidenmix zelf maken maak je je eigen unieke mix. Eerst een opsomming van Italiaanse kruiden.
Oregano – Een krachtige, aardse smaak;
Basilicum – Zoet en licht peperig;
Tijm – Subtiel, aards en licht citroenachtig;
Rozemarijn – Houtachtig en aromatisch;
Peterselie – Frisse, licht bittere smaak;
Marjolein – Zachter en zoeter dan oregano;
Salie – Aards en licht peperig;
Knoflookpoeder – Geeft een hartige, umami-smaak;
Uienpoeder – Voor een subtiele zoetheid
Venkelzaad – Licht zoet en anijsachtig;
Laurierblad (gedroogd en gemalen) – Voor een subtiele, warme smaak, vaak in stoofschotels.
Chilivlokken – Voor een pittige smaak.
Italiaanse kruidenmix zelf maken recept
Ingrediënten (voor circa 4 eetlepels): 2 el gedroogde basilicum, 2 el gedroogde oregano, 1 el gedroogde tijm, 1 el gedroogde rozemarijn, 1 tl gedroogde marjolein, 1 tl knoflookpoeder (optioneel), 1 tl uienpoeder (optioneel)
Meng alle gedroogde kruiden goed door elkaar in een kom. Gebruik een vijzel of koffiemolen om de rozemarijn iets fijner te malen als je een fijnere textuur wilt. Bewaart in een luchtdichte pot op een koele, droge plek is de kruidenmix zes maanden houdbaar.