Het is zomer. Dan is bij ons de salade-periode aangebroken. Bijvoorbeeld met deze simpele tomatensalade.
In veel salades gebruiken we mini Romatomaatjes. In sommige winkels zie je deze tomaatjes liggen als mini pruimto,aatjes of als pomodori. Hoewel de namen soms door elkaar gebruikt worden, verwijzen ze allemaal naar tomaten van het pruimtype, met een kenmerkende vorm en smaak.
De mini’s hebben een bijzondere langwerpige vorm met als kenmerk stevig vruchtvlees en een heldere oranje tot dieprode kleur. De mini’s hebben een volle smaak en zijn superlekker voor in salades, maar ook om te grillen of bakken.
Ingrediënten: 20 mini Romatomaatjes, 1 grote ui, 1 grote bol soloknoflook, 3 el olijfolie, 4 el witte wijnazijn en ongeveer 20 blaadjes verse basilicum.
Aan de slag met simpele tomatensalade
Omdat het warm weer is beperken we ons in de handelingen. De bereiding van dit gerecht duurt precies één glas koele rosé of een glas retsina. De ui en knoflook worden gepeld en heel fijn gesnipperd. De tomaatjes worden in halfjes gesneden. De gesneden en gesnipperde ingrediënten in een ruime schaal en worden nauwkeurig door elkaar gemengd.
Dan volgen de olijfolie en de witte wijnazijn. Dit weer flink door elkaar scheppen. De verse blaadjes basilicum in stukjes knippen en verdelen over de salade. De schaal afgedekt voor een half uur in de koelkast om de smaken goed tot hun recht te laten komen. De salade is een fris bijgerecht, maar kan ook als hoofdgerecht dienen. Wij aten de simpele tomatensalade gecombineerd met in de pan gebraden Jodenhaas (Diamanthaas).