Griekse Ravani-Basbousa

()

Ravani en Basbousa zijn beiden semolinacake (griesmeelcake) Vermoedelijk ontstaan in de 16e eeuw in het Ottomaanse Rijk. De Griekse Ravani is meer een “Europese” Ottomaanse cakevariant, terwijl basbousa een Arabische aanpassing is met een eenvoudiger, steviger structuur. Nu vind ik de recepten van beide aantrekkelijk om te maken én te eten. Wat nu als ik de Griekse en de Arabische varianten combineer in één recept? Met een lichte voorkeur voor het Griekse: Griekse Ravani-Basbousa.

Ingrediënten
Voor de cake: 100 g griesmeel (fijn), 50 g bloem, 50 g amandelmeel, 100 g suiker, 2 grote eieren, 100 ml Griekse yoghurt, 50 ml olijfolie, 1 tl bakpoeder, 1 tl vanille-extract, Schil van 1 biologische sinaasappel, Schil van 1 biologische citroen, Snufje zout

Voor de siroop: 200 ml water, 150 g suiker, 100 g Griekse honing, sap van 1 sinaasappel, sap van 1/2 citroen, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 el rozenwater (optioneel, voor een lichte bloemige toets)

Voor garnering: 30 g gehakte amandelen (geroosterd), 1 tl kaneelpoeder, Extra honing om te besprenkelen

Aan de slag: Griekse Ravani-Basbousa

Heb je kleine ovenvaste schaaltjes dan kan je eenpersoons Ravani-Basbousa cakejes maken.

Het deeg

Klop in een grote kom de eieren en suiker tot een luchtig en bleek mengsel (ca. 3 minuten met een mixer). Voeg de Griekse yoghurt, olijfolie, vanille-extract, sinaasappelschil en citroenschil toe en meng goed.

Zeef de bloem, griesmeel, gemalen amandelen, bakpoeder en zout samen. Spatel dit droge mengsel voorzichtig door het natte mengsel tot het net gemengd is.  Vet een kleine bakvorm (ca. 20×20 cm) in en bekleed met bakpapier. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.


Verwarm de oven voor op 180°C.. Bak de cake in de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten, of tot een prikker schoon uit het midden komt en de bovenkant goudbruin is.

De siroop

Terwijl de cake bakt, voeg water, suiker, honing, kaneelstokje en kruidnagels toe in een kleine pan. Breng aan de kook en laat 5-7 minuten sudderen tot de siroop iets indikt. Haal van het vuur, verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels, en roer het sinaasappelsap, citroensap en eventueel rozenwater erdoor. Laat de siroop afkoelen tot lauwwarm.

Zodra de cake uit de oven komt, prik je met een prikker kleine gaatjes in de bovenkant. Giet de lauwwarme siroop langzaam over de warme cake, zodat deze goed wordt opgenomen. Laat de cake minstens een uur rusten om de siroop volledig te absorberen.

Snijd de cake in vierkante of ruitvormige stukken. Bestrooi met gehakte amandelen en eventueel een snufje kaneel. Besprenkel met een beetje extra honing voor een mooie glans.

Serveer de Griekse Ravani-Basbousa op kamertemperatuur met een bolletje vanille-ijs voor een extra Griekse touch.

Hoe waardeert u dit bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

error: Het is niet toegestaan deze tekst te kopiëren
Geverifieerd door ExactMetrics