Op deze pagina geven we tips over bedrijven, boerenwinkels waar we vertrouwen in hebben en onze aankopen doen. Of bedrijven met opmerkelijke activiteiten.
Soms vertrouw je de navigatie van de auto en rijdt je helemaal mis. Dwars door de landerijen over zandpaden. De ‘weg’ gaat over het erf van boeren. Zo kwamen we op de mooiste plekjes en vonden we dit pareltje: Tuinderij Haverkamp
’…Al zo’n 15 jaar telen wij op onze biologische tuinderij diverse groentes en fruit Alle producten zijn EKO gecertificeerd. Wij verkopen een deel van onze producten aan huis, maar we leveren ook aan diverse natuurwinkels…’
Als we in de buurt zijn kopen we A2/A2 Jersey melk bij Klein Slendebroek. De boerderij uit is al een bezienswaardigheid op zich. Naast een melktap en Rustpunt zijn er ook verschillende zuivelproducten te koop.
Jersey koeien Klein Slendebroek. ‘…Vanaf januari (2024) haal je de heerlijke proteïnerijke Jersey producten uit onze winkel en bezoek je als fietser of wandelaar het rustpunt waar je kunt genieten van een heerlijke cappuccino (gemaakt van Jersey A2 melk). Wil je in de zomer nog langer genieten van de omgeving? Dan mag je een trekkerstentje bij ons neerzetten. Wij zorgen uiteraard voor de faciliteiten. Natuurlijk nodigen we je ook uit om een glimp op te vangen van onze nieuwsgierige koeien die graag kennismaken met onze gasten…’ Het motto van Esther en Bert: ‘stop, kijk, luister en verwonder’.
Sandra Rietveld: …Als je iets langere tijd doet met hart en ziel, komt er een moment dat je de opgedane kennis en ervaring wilt delen. Ik nodig mensen bij mij thuis uit om te mediteren. Dat zijn stiltemeditaties en geleide meditaties. Mijn geleide meditaties sluiten aan op dat wat men nodig heeft om spanningen en blokkades op te heffen…’
In onze recepten gebruiken we rauwe A2-A2 melk. Bij Ecoboerderij de Haan lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. Wanneer ze in de winter op stal staan krijgen ze alleen gras en géén ‘krachtvoer’. De koeien krijgen alleen maar gras, klaver, kruiden, hooi en luzerne te eten. Het water dat zij krijgen is gevitaliseerd met een AA OB Massa Schelpkalk Vitaliser, aangevuld met Keltisch zeezout. Door het strooien van zeezout brengt Matthijs alle waardevolle grondstoffen uit de oceaan weer terug, welke in de loop der jaren zijn uitgespoeld naar de zee. Op de melktank is bovendien een speciale ‘melkvitaliser’ gemonteerd. Het weiland wordt bemest met stalmest, compost, Keltisch zeezout ,schelpenzand, vol mineralen en magnesium (Zechsal)…’
We proberen met zoveel mogelijk originele producten te koken. Niet dat de producten in de supermarkt slecht zijn. De olijfolie, honing, tomatenblokjes, tomatenpuree, de pasta, (o a voor pastitio) en alle andere producten van de De Smaken van Griekenland in Groningen zijn origineel Grieks, bijna allemaal biologisch en van zeer goede kwaliteit. Allemaal redenen voor ons om daar onze waar te bestellen.
‘…Alle producten in deze winkel komen van leveranciers die ik zelf ken. Meestal zijn dat kleinschalige familiebedrijven. Zo komt één van de wijnen die ik verkoop uit een kleine wijngaard die maar drieduizend flessen per jaar levert. Veel andere dingen worden door mij persoonlijk gemaakt en verpakt: de olijven marineer ik zelf, en de olijfolie uit onze familieboomgaard wordt door mij gebotteld. Bovendien zijn de producten gemaakt met respect voor de omgeving waar ze vandaan komen. Zo kunt u proeven waar het echt om gaat….‘ aldus de eigenaar Ilias Kotsiris
Als we vlees gebruiken in de gerechten dan is dat gekocht bij Slagerij Van der Geer.
‘…Wij zijn een puur ambachtelijke slagerij in de ruimste zin van het woord. Wij verkopen uitsluitend vlees met een duidelijke herkomst van dieren die buiten geleefd hebben en geen medicijnen hebben gehad(zie ‘Herkomst’) Alle vleesproducten worden in onze eigen slagerij gemaakt…’
Zijn we in de Achterhoek, willen we toch goede A2 melk. En die hebben we gevonden! Erve Slendebroek heeft een duidelijke uitleg op hun website waarom A2 melk zo goed te drinken is. En wat de gezondheidsvoordelen kunnen zijn.
‘…Op Erve Slendebroek hebben we ons tot doel gesteld om duurzame producten te produceren met een minimale belasting voor de omgeving, die tegelijk vanwege hun bijzondere, pure en natuurlijke samenstelling een meerwaarde hebben.
Dat betekent dat voorkomen moet worden dat gedurende het productieproces stoffen verdwijnen die niet meer in de kringloop teruggebracht kunnen worden…’
In veel gerechten gebruiken we bonen, erwten of linzen. We zweren bij biologisch en bij een verzendhuis met een uitgebreid assortiment. Dit scheelt tijd en ergernis als eindeloos naar bepaalde producten gezocht moet worden. Natuurproduct levert wat we willen hebben.
In onze gerechten gebruiken we regelmatig wild en gevogelte. We willen er zeker van zijn dat we ook krijgen wat we kopen; eerlijk vlees. Gelukkig hebben we in de buurt een poelier met een uitgebreid assortiment wild, gevogelte, bokjesvlees en kant-en-klare gerechten zowel online te bestellen als te koop in de echte winkel van de lokale poelier.
Soms hebben we kruiden nodig die we niet uit de tuin halen of kopen bij De Smaken van Griekenland. Die kopen we dan bij Pit&Pit. Verzekerd van natuurlijke kruiden.
Tips van de slager vindt u hier