Categorieën: meer.....

Van kop tot staart 1/2

4.5
(4)

Stonden een paar jaar geleden de ‘vergeten groenten’ in hernieuwde belangstelling, dan is nu het ‘vergeten vlees’ aan de beurt. Niet het vlees wat al dagen in de koelkast ligt, maar het vlees wat eerder ‘slachtafval’ werd genoemd. 

De trend ‘van kop tot staart’ gaat hand in hand met de wens naar natuurvlees. Van dieren die altijd buiten lopen, hun kostje bijeen scharrelen en niet bijgevoerd worden. Deze dieren zijn medicijnvrij. Vergeten vlees van buitenvee is vooral te koop bij de echte ambachtelijke slager. 

Even een tussendoortje. Slagerij Van der Geer is onze ‘hofleverancier’ voor ons dagelijks vlees. Je weet de herkomst van het vlees en dat er met respect voor het dier geslacht wordt. Kortom het is meukvrij vlees van bekende komaf. Dat proef je er ook aan af. Dit vlees smaakt zoals vlees hoort te smaken, zeg maar de 1950-smaak. De smaken van toen.

Natuurlijk kun je bij ‘van kop tot staart’ slager Van der Geer ook vergeten vlees kopen. Wat de slager niet standaard in de vitrine heeft, is te bestellen. Daarnaast krijg je -gevraagd en ongevraagd- tips en adviezen hoe het vlees het best te bereiden is. 

Hoewel ik een voorstander ben van ‘de smaak van toen’ waag ik me aan een aantal zaken niet. Zo zal ik geen pens, stierenpenis of -ballen bereiden en eten. Ook trekt het me niet om gefrituurde oogballen te eten. Het zal wel op zijn manier lekker zijn voor de liefhebber, maar ik zie het niet zitten. Daarom tref je hier geen recepten aan van deze vleessoorten. Ik gebruik bij het bereiden de kookboeken uit de vijftiger jaren; het Haags Kookboek uit 1949 en het Amsterdams Kookboek (Wannée) uit 1950. Soms raadpleeg ik ‘Betje, de goedkope keukenmeid’ (1908).

Hoe waardeert u dit bericht?

Ton van den Berg

Delen
Gepubliceerd door
Ton van den Berg

Recente berichten

Erwtensoep, naast lekker ook gezond

We eten regelmatig erwtensoep. De echte na acht uur in de slowcooker te hebben gezeten.… Lees meer

1 week geleden

Aardappel-ovenschotel

In 1996 kwam het voor het eerst in de winkel, Aardappel Anders. Een saus in… Lees meer

4 weken geleden

Vers gebakken Turks Brood

Soms zijn er van die dagen dat je je afvraagt waarom je sommige producten in… Lees meer

1 maand geleden

Scones en breekbrood

Het komt er weer aan, Pasen. De super staat al ruim een maand vol met… Lees meer

1 maand geleden

Witlofrolletjes uit de oven

Fazantenweg, Amsterdam Noord. Het voelde aan als een laan; een brede weg met veel bomen… Lees meer

1 maand geleden

Met vakantie

Het was in die jaren dat het geen algemeen gebruik was dat gezinnen ieder jaar… Lees meer

1 maand geleden