Mongoolse stoof

Nu kan ik een heel verhaal ophangen over de oorsprong van de Mongoolse stoof. Of de geschiedenis van de Mongoolse keuken. Kán, maar ik doe het niet. Er is genoeg te vinden op internet voor de geïnteresseerden.

Natuurlijk is er niet één recept waarvan je kunt zeggen ‘dit is Mongoolse stoof’. Verschillende families, streken of dorpen heeft hun eigen variaties en recepten. De echte Mongoolse recepten zijn eenvoudig zonder al te veel poespas. Voedzaam en stevig. Met een paar aanpassingen zijn de recepten ‘Westers’ te maken.

En dat is wat we doen. Vanuit het Nederlandse recept voor hachee zoeken naar recepten uit andere landen met als basis hacheevlees.

Ingrediënten: 1 kilo hacheevlees, 3 uien, 3 el olijfolie, 2 bollen soloknoflook, 3 cm geraspte gember, 3/4e tl caynnepaper, 150 ml sojasaus, 200 ml warm water, 5 el honing, een bosje bosuitjes, 150 gr geraspte wortel en 150 gr broccoli, zou en zwarte peper.

In de meeste slowcookerrecepten wordt het vlees aangebraden, ui en knoflook en andere ingrediënten er bij. Het zou de smaak ten goede komen. Maar…het maakt ook de slowcookerrecepten omslachtiger. Vandaag gaan we het zo eenvoudig mogelijk maken.

Het vlees laten we eerst op kamertemperatuur komen door het een uurtje eerder uit de koelkast te halen. Op een bord op het aanrecht met een ander bord tegen de vliegen erop. Ondertussen snipper ik de uien grof en de knoflook fijn. De gember wordt ook zeer fijn gesnipperd of geraspt.

Is dit gedaan dan gaan achtereenvolgens de sojasaus, honing, knoflook cayennepeper en gember in een wat grotere schaal om goed te mengen. Het warme water erbij en nogmaals goed roeren tot alles mooi gemengd is.

Het uurtje ‘op kamertemperatuur komen’ is nu wel voorbij, dus de slowcooker kan gevuld worden. Eerst een scheut olie in de binnenpan, dan de gesnipperde ui (halve ringen is ook goed) en het vlees. Het mengsel sojasaus+ over het vlees gieten en even kort roeren om het wat te mengen. De slowcooker op mijn favoriete stand ‘Laag’ voor acht uur. Nog even op smaak maken met zout en peper.

Voldoende tijd om andere dingen te doen. Later in de middag snijd ik de wortelen julienne. Mijn zoon heeft een handige, maar o zo scherpe juliennesnijder. Dus deze geleend. De broccoli in kleine roosjes gesneden. Het laatste uur van de slowcookertijd voeg ik deze ingrediënten bij de rest in de slowcooker. Even goed doorroeren en een uurtje om tafel te dekken en andere noodzakelijke activiteiten te doen. Niet te vergeten om ringetjes van de bosuitjes te snijden.
Deze dienen als garnering als de Mongoolse stoof op de borden ligt. Wij kozen dit keer voor patat en tuinerwtjes bij de stoof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten