Ziek van medicijnen (2)

Weet mijn huisarts wat hij voorschrijft, wat de bijwerkingen zijn van de voorgeschreven medicijnen? Of heeft hij een idee wat vitaminen en mineralen kunnen betekenen voor de gezondheid van zijn klanten? Ik denk het niet, althans ik heb het nog niet gemerkt.

Zoals ik al eerder beschreef in mijn voorgaande stukje kreeg ik een sloot medicijnen voorgeschreven van het ziekenhuis. Geheel volgens protocol zonder aanziens des persoons; drie soorten bloeddrukverlagers, een antistollingsmiddel (acetylsalicylzuur) en een cholesterolverlager (statine). Werkt het een niet, dan het andere wel is de kennelijke gedachte.

Nu kan ik per medicijn opsommen welke bijwerkingen er zijn. Het wordt dan wel erg onoverzichtelijk en de verbanden van de bijwerkingen niet echt duidelijk. Dan maar de bijwerkingen gegroepeerd naar soort.
Alle medicijnen verlagen Vitamine D3 dramatisch. Vitamine D3 is eigen een prehormoon en nodig voor alle lichaamsfuncties. Een bloedwaarde van rond de 120 nmol/l schijnt redelijk optimaal te zijn. Onder de 75 nmol/l schijnt schade op te leveren aan botten, spieren, haargroei en alle andere lichaamsfuncties. Statines verergeren de afbraak van vitamine D3. Vaak wordt de achteruitgang gezien als gevolg van (overmatig) drankgebruik en leeftijd (ouderdomsklachten): Stramheid, krachtsverlies spieren, kaalheid, maag- darmproblemen, verslechtering immuunsysteem, diabetes veroorzakend, psychische stoornissen, huidproblemen, impotentie, kortom algemene lichaamszwakte. Maar….daar hebben we weer andere medicijnen voor!

De overige medicijnen veroorzaken en/of dragen bij aan diabetes, hartritmestoornissen, verslapping van de spieren, spierkrampen en rusteloosheid. Wellicht kan je bedenken wat er gebeurt met je lichaam als je drie bloeddrukverlagers inneemt.

Toendertijd was mijn cholesterolwaarde rond de 5. Volgens het protocol moest dat 3 zijn. Te hoog was de conclusie. Vandaag de dag is de aangenomen ‘gezonde’ waarde 1,8! Dat betekent dat iedereen een ‘te hoge’ cholesterolwaarde heeft. Dus, iedereen aan de statines! Hierdoor ontstaan nieuwe lichamelijke klachten, dus kan het stapelen van medicijnen beginnen: stram? Een pilletje; last van de maag? Een maagzuurremmer. Last van het hoofd of niet goed kunnen slapen? Een pilletje. Vooral ook de griepprik op tijd halen, ook al worden veel mensen juist ziek van de griepprik.

Over cholesterol, waarvoor heb je he en waartoe dient het? Heel kort door de bocht maakt cholesterol vitamine D aan en heeft het invloed op tal van lichaamsfuncties. Verlagen van het cholesterol betekent óók het verlagen van het belangrijke vitamine D en daarmee de bovengenoemde bijwerkingen. Een voorbeeld; op wandeldagen liep ik tussen de 20 en 40 km per dag. Nadat ik met medicijnen ben begonnen, kon ik nog geen 10 minuten wandelen zonder pijn.

Gezond zonder medicijnen. Zonder problemen kunnen de volgens het protocol verstrekte medicijnen afgebouwd en gestopt worden. Natuurlijk is het belangrijk dat de reguliere medicijnen worden vervangen door minder of niet-schadelijke supplementen. Een nadeel kan zijn dat de benodigde supplementen nogal prijzig kunnen zijn. Maar ja, kwaliteit mag wat kosten. En gezondheid ook. Met een goede vitamine D3 supplement is een lage vitamine D3-waarde binnen een redelijke termijn op een acceptabel niveau. Zo was mijn cholesterolwaarde 19 bij aanvang van de vitaminesuppletie, na drie maanden op 114. Een prettige verbetering gepaard gaande met een duidelijke lichamelijke verbetering: minder stram bij het opstaan, beter slapen, meer haar, minder ‘leeftijdsgebonden klachten’ en ik kan weer 2 uur zonder pijn wandelen. En de huisarts? Die zie ik niet meer, alleen voor acute zaken zal ik een afspraak maken en af en toe een formuliertje voor bloedonderzoek.

Print Friendly, PDF & Email