Ziek van medicijnen (1)

Een luchtig verhaal over een zwaar onderwerp, is dat mogelijk? Natuurlijk, het ligt maar aan hoe je het schrijft, toch? Ik ga het avontuur aan.

Ergens in 2014 kreeg ik –achteraf gezien- een Tia. Ik stond in de keuken, wilde iets zeggen en…. zei wat anders. Een paar minuten later kon ik geen woorden meer zeggen. Weer wat later kon ik, door in mijn hoofd te spellen, de gewenste woorden op een rijtje krijgen. Goh, dat klinkt eng. Deze gebeurtenis duurde ongeveer 20 minuten, kenmerkende voor een tia. Achteraf gezien –en dus makkelijk- vond ik die ervaring best wel amusant. Nee, ik besef heel goed wat er had kunnen gebeuren. Onderzoek in het ziekenhuis volgde. Ik kwam lopend het ziekenhuis binnen, werd in een rolstoel gedrukt en de vrijwilliger liep met gezwinde spoed naar de betreffende afdelingen. VL kon het amper bijhouden en hoefde die week niet meer naar de sportschool.

Bij de arts (dacht ik, maar het was een assistent of een co) kreeg ik een heel verhaal over lifestyle, medicijnen en nog wat geneuzel. En een hele lijst met medicijnen. Geheel volgens protocol: drie bloedverdunners (werkt de ene niet, dan werkt de andere wel), een cholesterolverlager en nog wat pilletjes. Toen ik zei dat ik de ervaring ‘wel amusant’ vond, wilde de co meteen een afspraak maken bij de psych. Natuurlijk had ik mijn verklaring over het moment van mijn Tia, maar dat werd niet gehoord.

Natuurlijk trouw mijn pilletjes dagelijks verorbert. De huisarts werd op de hoogte gesteld en zou mij nauwlettend in de gaten houden. Na drie jaar niets gehoord te hebben van de huisarts heb ik maar een afspraak gemaakt. Hoe staat het met m’n bloedwaarden? En ik kreeg meer en meer lichamelijke klachten; stram in de spieren, startproblemen ‘s morgens, spierverzwakking, meer kaalheid, trombose-achtige verschijnselen en nog wat ongemakkelijkheden. Na mijn verhaal binnen 6 minuten te hebben aangehoord gaf de huisarts me de gevraagde aanvraag voor bloedonderzoek, lifestyle-adviezen, en een nieuwe lading aanbevolen ‘geneesmiddelen’ voor mijn aan ouderdom gekoppelde ongemakken.
Vergeet ik bijna te vertellen dat ik gewend was om regelmatig wandelingen tussen de 20 en 40 km per dag te lopen. Na drie jaar pillen kon ik per dag….10 minuten met pijn lopen.

Nu komt het drama-verhaal. De uitslagen van het bloedonderzoek waren zorgwekkend. Lage waarden voor bepaalde vitaminen, leverklachten, diabetes. Direct ingrijpen was een noodzaak. Na een paar weken belde ik de huisarts en de assistente kon me vertellen dat de arts een recept had uitgeschreven. Waarvoor en waarom? Geen idee. Dan maar een afspraak met de huisarts gemaakt. Tijdens dit consult kreeg ik te horen dat ik –op basis van de bloedwaarden- gekend ben als alcohollist en dit zo in de computer staat. Enkel en alleen omdat de huisarts de bloedwaarden niet goed kan interpreteren en geen weet heeft van bijwerkingen van de door hem voorgeschreven medicijnen, stelt hij meteen de meest foute ‘diagnose’. (Voor de leek en twijfelaars: alle voorgeschreven medicijnen tasten de o.a. leverfunctie aan.) Dus, het advies……nieuwe medicijnen én lifestyle adviezen, nu van een ‘gespecialiseerde’ verpleegkundige. Die afspraak heb ik maar niet gemaakt. Als een huisarts al de onderliggende verbanden van de bloedwaarden niet weet te vinden, dan verwacht ik helemaal niets van een verpleegkundige.

Ik noem mijn lifestyle als ontspannen, luchtig, gezond en evenwichtig. Gelukkig is VL medisch onderlegd en hebben we de bloedwaarden bestudeerd. Daarna de bijsluiters (voor professionals) van ‘mijn’ reguliere medicijnen gelezen. Op zich niet gezellige, maar heel spannende leesstof. Menig uurtje doorgebracht met VL en de computer. Van twee medicijnen was diabetes de bijwerking, van drie medicijnen waren leverklachten en spierverzwakking de bijwerkingen. Om alle bijwerkingen te beschrijven heb ik zo’n 3 A4-tjes nodig en dat past niet in dit verhaaltje. Een conclusie dat ik zieker werd van de reguliere medicijnen lijkt mij aannemelijk.

Op zoek naar de oplossingen die ik niet kreeg van de reguliere medicijnen. Met een beetje moeite en kennis van zoeken naar de juiste medische informatie (leve internet) kwamen we als snel op een combinatie van supplementen die de uitwerking had van de medicijnen zonder de bijwerking van de chemische reguliere medicijnen. De gevonden supplementen en vitaminen zijn heel goed te combineren met CBD-olie. Met deze combinatie kan ik zeker 95 jaar worden. Ik weet alleen niet of iedereen daar op zit te wachten. De huisarts ziet me alleen nog maar voor acute ongemakjes en verwijsbrieven. Inmiddels loop ik weer regelmatig 15 km zonder pijn en andere fratsen.

Print Friendly, PDF & Email