Het is de tijd van Rinus de aardappelboer met paard en wagen. Van de schillenboer met zijn ijzeren hond. De tijd van voedzaam voedsel. Kaantjes is wat overblijft na het langzaam uitbakken van varken- of runderniervet of varkens buikvet. Het lijkt op uitgebakken spek, (maar is het niet). Over Reuzel en kaantjes dus.
Kaantjes zijn het resultaat van het langzaam uitbakken van niervet of buikvet. ‘Men neme 500 gram buik- of niervet, wat peper en zout. Bak op middel vuur het vet uit en roer tot er bruine stukjes ontstaan. De kaantjes goed laten uitlekken en bestrooien met wat zout en peper.’
Mijn moeder maakte regelmatig kaantjes voor op brood. Uiteraard aten we luxe witbrood, een teken van welvaart. Bruin brood ‘was voor arbeiders’, was de gedachte toen. Ieder kreeg twee boterhammen en daarop ruim kaantjes. Ook lekker bij stamppot.
Jamie Olivier gebruikt zwoerd om kaantjes te maken. Maar het heeft niets te maken met reuzel en kaantjes. Het is ‘knabbelspek’. . Zijn recept 👇
Ingrediënten: 500 gram zwoerd (ongeveer 1 cm dik)
Verwarm de oven op 250 graden. Snijd de zwoerd in reepjes. Leg de reepjes zwoerd op een bakplaat en leg er een tweede bakplaat op de reepjes. Druk deze stevig aan.
Laat deze combinatie 10 minuten bakken. Na deze 10 minuten kan de bovenste bakplaat weggehaald worden. Laat nu de reepjes nog een minuut of 10 bakken
Giet het overgebleven vet in een potje en laat het afkoelen. Gebruik dit vet om later vlees in te bakken.
Een bekentenis. Ik ben niet zo gek op smoothies. Ze zijn vaak wat snotterig, groen… Lees meer
Twee keer per jaar gaat VL met het vriendinnenclubje Wilde Wieven een midweek in de… Lees meer
In zekere zin geldt dit gezegde ook voor ons. Als de kat van huis is,… Lees meer
ZL is druk met smoothies en nog meer smoothies. Hij wil al langere tijd smoothies… Lees meer
Op vakantie in het Oosten van het land moesten we lokaal vlees ontdekken. Niet ver… Lees meer
De slowjuicer in huis, uitpakt en de eerste sappen geperst. Het sap drink je op,… Lees meer
Deze site gebruikt cookies.
Read More