Boer Jan en zijn Piëmontese rundvlees

4.7
(3)

Vandaag haalden we vlees bij boer Jan en zijn vrouw Marian. Vlees van Piëmontese runderen. Boer Jan is, wat hij zelf noemt, een kleine dierhouder. Hij laat een beperkt aantal runderen per jaar slachten. Dat betekent voor zijn klanten ‘op is op’. Boer Jan en zijn Piëmontese rundvlees.

Jan laat zijn koeien dekken door zijn eigen stieren. De kalfjes leven een zo natuurlijk mogelijk leven. Dan gaan de runderen op een zo ontspannen mogelijke manier naar de slager. Die verwerkt het rund ‘van kop tot staart’.

‘…Het Piëmontees ras levert een superieure vleeskwaliteit. Het donkerrode vlees heeft een fijne, stevige structuur en is erg mals. De smaak is subliem. Het vlees is bovendien vetarm en bevat een heel laag cholesterolgehalte…’

Gewoonlijk gaat vlees van Piëmontese runderen naar sterrenrestaurants. Boer Jan vindt dat iedereen dit luxere vlees moet kunnen kopen. Dus biedt hij zijn klanten vlees voor een eerlijke prijs aan. Die prijs is vergelijkbaar met wat een keurslager voor zijn gemiddelde assortiment vraagt. Betaalbaar voor de meeste mensen.

Omdat Jan een ‘kleine dierhouder’ is, is zijn klantenkring ook geperkt. Wie zijn klant is, heeft mazzel. Die kan genieten van heel mooi vlees voor een aangename prijs. En wij hebben die mazzel. Vandaag maken we stoofvlees met bier en mosterd. Uiteraard in de slowcooker.

Ingrediënten: 1 kilo riblappen, 3 uien, 2 bollen soloknoflook, 1 winterpeen, 1 el ghee, 4 laurierblaadjes, 4 kruidnageltjes, 1 tl gedroogde tijm, 3 plakken ontbijtkoek, 4 tl grove mosterd, 1,5 flesje bokbier

We beginnen met het voorbereidende werk. Alles afmeten, afwegen en klaar zetten. De riblappen op kamertemperatuur in redelijk forse blokken snijden. De uien pellen en in halve ringen en de winterwortel in dunne schijfjes snijden. De bolletjes soloknoflook worden na het pellen in grove snippers gehakt.

De blokjes vlees braden we aan in een grote pan met dikke bodem. Zijn de blokjes gekleurd, dat kunnen ze in de slowcooker. Nu is het de beurt aan de winterpeen. Een beetje ghee in de pan en de winterpeen en knoflook een minuut of vijf bakken op middel vuur. Halverwege gaat de tijm er bij om nog even door te bakken. Dan gaat de inhoud van 1,5 flesje bier bij het mengsel en het geheel verwarmen tot het gaat bruisen.

Ook dit mengsel gaat in de slowcooker. De plakken ontbijtkoek worden besmeerd met de mosterd en worden boven op de inhoud van de slowcooker gelegd. De kruidnagels in de laurierblaadje steken en ook in de pan.

Omdat riblappen een wat steviger structuur hebben stel ik de slowcooker in op ‘Laag’ en de tijd op acht uur. Ik mag niet vergeten om peper en zout naar smaak toe te voegen.

Hoe waardeert u dit bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!
Geverifieerd door ExactMetrics